Open Popup 0Open Popup 1Open Popup 2Open Popup 3Open Popup 4Open Popup 5
Covenant Medical Center ED Renovation
Waterloo, IA

A new ED afforded the opportunity to maximize exposure, wayfinding and accessibility while improving patient and staff flow. Siting the helicopter pad on top of the new three ambulance bay garage created greater efficiency of both site and patient transit. Administrative offices were relocated, and a linear floor plan created better and more secure traffic flow.

 

 

Projected ED visits per year
30,000
Doors per treatment room
2
 
Ivan Valtchev

Analyzing staff traffic for designs that improve patient care.

In healthcare design we talk about “onstage” and “offstage,” that is patient and family areas vs. staff, lab and maintenance areas. Putting the Nurse Core between two rows of rooms allowed that staff support area to be “offstage,” while the public room corridors are “onstage.” The layout will improve the patient care environment while increasing staff efficiency.

How we approach our projects
Our Process