Education

Hudson Community School District

Hudson, IA

The Hudson school campus evolved over the years with multiple additions, which led to a disjointed, confusing environment. The district was also predicting significant growth in enrollment that needed to be accommodated. INVISION worked collaboratively with Hudson Community Schools to define a future vision through a master planning process that engaged community, staff, and students. The first step of the master plan involved a multi-phased redevelopment of the elementary and middle school.

From a new commons, renovated media center, and a welcoming and secure front door, to taking care of basic deferred maintenance items, the renovation reimagined a central core for campus to bring new life to this aging and disordered community asset. 

Just inside this new entrance and adjacent to the modernized media center, the new multipurpose academic commons area was created for dining, group collaboration, and after-hours community events. These common areas now also feature a significant amount of daylight and exterior views for a bright, open atmosphere.

Kindra Christensen
Interior Designer

Our design team was challenged to create a notable main entrance not only for students, staff and visitors arriving during the school day, but also for visitors coming to after-hour activities held in the K‑12 competition gym located within the Elementary school. The administrative department now located adjacent to the main entry, provides a convenient and secure entry experience for visitors throughout the school day. In conjunction to the main entry is the commons area and media center, which have both been expanded to allow for the growth in enrollment that the district foresees in the future. These areas will also serve as overflow for the after-hours activities, so the design team was challenged to make sure the design and finishes were appropriate for the elementary students, as well as the general public using these spaces. A significant amount of daylight and visibility to the exterior will now be experienced which is an exciting feature for the school.